Datering
Maker Pieter Piersma

Voorzittershamer van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten.

Voorzittershamer van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten. De gedraaide steel is vervaardigd van hout van de tjotter Hoants (ex kabeljauw) en de kop van het berghout van de Tjotter Neptunus. Op de kop een gesneden afbeelding van het embleem van het Stamboek een een roerkop van een tjotter in de vorm van een pauw.
De hamer werd door P. Piersma sr. uit Heeg vervaardigd voor de toenmalige voorzitter van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten, C.J.W. van Waning.
literatuur: - Archief Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten. inv.nr. 20, brief d.d. 1 feb. 1966.

Identificatie
Titel
Voorzittershamer van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten.
Objectnummer
FSM-1980-275
Objecttype
  • Voorzittershamers
    Houten hamer, mogelijk op de kop voorzien van een zilveren plaatje met opschrift. Kop en handvat zijn veelal verfraaid met draaiwerk. Vervaardigd voor een voorzitter om vergaderpunten af te slaan of om de orde te handhaven. Is/was in kloosters in gebruik door de overste in ruimten voor bijeenkomsten, bijvoorbeeld in de refter.
  • Hamers
    Hamer met houten steel en tegenover het hamereind een bijlvormig deel, waarin een uitkeping voor het uittrekken van spijkers. (Van aaks tot zwei)Werktuig om te slaan of te kloppen. Het bestaat uit een houten of ijzeren blok dat langwerpig, kubisch of samengesteld van vorm is. Loodrecht erop is een steel bevestigd. Verschillend van vorm, naar gelang het voor timmeren, leidekken, steenhouwen, bikken, smeden, pletten enz. gebruikt wordt. Zie ook tekening leidekkersgereedschap. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000001970
Over
Onderwerpen
  • Stamboek ronde en platbodemjachten
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
31.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Pieter Piersma
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden