Datering
Maker Geesje Kaan

Tafelvaan van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten.

Tafelvaan van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten. Geborduurd. Embleem van het stamboek (masttop) en eronder: 'STAMBOEK RONDE EN PLATBODEMJACHTEN'. De vaan hangt aan een houten stander.
De tafelvaan is afkomstig uit het bezit van H.G. van Slooten en G. van Slooten-Kaan. H.G. van Sloten was actief in het Stamboek Ronde en Platbodemjachten. Zijn vrouw heeft de tafelvaan gemaakt. Hermanus Gooike van Slooten. Geboren te Leeuwarden 28 aug. 1913 en aldaar overleden 24 juli 1994. Zoon van Ybe van Sloten en Janke Kramer. Enkele dagen na zijn geboorte verhuisd naar Harlingen. Op zijn 18de jaar terug naar Leeuwarden. Trouwde op 25 juli 1945 te Sneek met Geesje Kaan (geboren Wommels 5 sept. 1916 en overleden Groningen 3 maart 1996). Herman van Sloten was eigenaar van het Veem- en opslagbedrijf Dirk de Vries en Co. te Leeuwarden (opslag en verwerking van granen en levensmiddelen). Van Slooten vervulde veel maatschappelijke functies. Op het gebied van de cultuur: penningmeester van het Fries Genootschap van Geschied- Oudheid- en taalkunde (20 jaar), besturen van het Fries Museum en van het Fries Scheepvaart Museum, bestuur van de Ottema-Kingma-Stichting (sinds de oprichting in 1955), actief in het het Genealogysk Wurkferbân van de Fryske Akademy, voorzitter van de Culturele Raad van Leeuwarden. Op het gebied van water- en ijssport: bestuur van de Vereniging de Friesche Elf Steden (40 jaar), secretaris van de Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo (30 jaar), het Stamboek Ronde en Platbodemjachten. Voorts was Van Slooten betrokken bij de aankoop en overdracht van het Statenjacht Friso. Geesje van Slooten-Kaan was net als haar man actief in de culturele sector (lerares nijverheidsonderwijs en lid van de costuumcommissie) en in de watersport (wedstrijdzeilen). In 1984 kreeg Van Slooten van prins Bernhard de Zilveren Anjer.
literatuur: - 'Zilveren Anjer voor Herman van Slooten' in Leeuwarder Courant 1 juni 1984. - Nederlands Patriciaat nr. 77 (1993) pp. 468-470.

Identificatie
Titel
Tafelvaan van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten.
Objectnummer
FSM-1997-072
Objecttype
  • Tafelvanen
  • Vanen
  • Borduurwerk
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015459
Over
Onderwerpen
  • Stamboek ronde en platbodemjachten
Werk
Breedte
14.5 cm
Hoogte
36.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Geesje Kaan
Datering
Materiaal
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA