Datering
Maker Onbekend

Voorzittershamer met het wapen van de gemeente Wymbritseradeel

Voorzittershamer, palissander, gedraaid en gelakt. Op de kop twee blank metalen, gekroonde, wapenschildjes met zeven Franse Lelies.
De hamer is geschonken door de 'Stichting Woudsend Anno 1816'. Deze stichting werd in 2004 opgericht na de opheffing van de Onderlinge schadeverzekeringmaatschappij Woudsend Anno 1816. In 1816 werd te Woudsend de Onderlinge brandwaarborgmaatschappij Woudsend Anno 1816 opgericht. Deze maatschappij was bedoeld voor het verzekeren van brandschade bij agrarische bedrijven. De eerste verzekerde was Hylke W. Visser wiens boerderij 'Arbeid en Moeite' te Ypecolsga hierom de toepasselijke bijnaam 'de Eersteling' kreeg. Tot de opheffing van de Onderlinge schadeverzekeringmaatschappij Woudsend Anno 1816, in december 2004, zijn de leden steeds bediend vanuit het dorp Woudsend. In 2004 werd de portefeuille overgedragen aan Woudsend verzekeringen, thans een onderdeel van Fortis Verzekeringen Nederland N.V.. In het Fries Scheepvaart Museum bevind zich het interieur van de opkamer van boerderij 'de Eersteling' te Ypecolsga.
In 1818 werd het wapen met zeven gouden lelies erkend door de Hoge Raad van Adel. Op oudere zegels was echter ook een wapen bekend met een halve adelaar in combinatie met de lelies. In 1963 raadden zowel de Hoge Raad van Adel als het Rijksarchief Friesland al aan dit oudere wapen aan te nemen maar de gemeente Wymbritseradiel ging daar pas in 1975 toe over. Vanaf 1984 is er in het midden van het wapen een schild met daarop een kogge geplaatst. Dit is overgenomen van het oudst bekende zegel van IJlst. De stad IJlst en de gemeente Wymbritseradiel gingen na 1984 verder in één gemeente Wymbritseradiel. Om deze reden is toen het gemeentewapen aangepast.
Literatuur: - A.B. Dull tot Backenhagen, Wapens en vlaggen van de nieuwe Friese gemeenten, in: De Vrije Fries 1986 p. 79 - Leeuwarder Courant 6 juni 1975

Identificatie
Titel
Voorzittershamer met het wapen van de gemeente Wymbritseradeel
Objectnummer
FSM-2008-037
Objecttype
  • Hamers
    Hamer met houten steel en tegenover het hamereind een bijlvormig deel, waarin een uitkeping voor het uittrekken van spijkers. (Van aaks tot zwei)Werktuig om te slaan of te kloppen. Het bestaat uit een houten of ijzeren blok dat langwerpig, kubisch of samengesteld van vorm is. Loodrecht erop is een steel bevestigd. Verschillend van vorm, naar gelang het voor timmeren, leidekken, steenhouwen, bikken, smeden, pletten enz. gebruikt wordt. Zie ook tekening leidekkersgereedschap. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021031
Over
Onderwerpen
  • Heraldiek
    Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
  • Gemeentewapens
    Een stadswapen is een wapen dat geen officiële status (meer) heeft, maar wel door dorpsraden, stadsdeelraden en dergelijke en, na toestemming van de gemeente waaronder de betreffende plaats valt, door bijvoorbeeld plaatselijke verenigingen gebruikt mag worden. (Wikipedia)
  • Verzekeringsmaatschappijen
  • Woudsend
Werk
Breedte
11.7 cm
Lengte
26.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Palissander
    Palissander is een zware, edele houtsoort. Palissanders worden gekenmerkt door onregelmatige, donkerder strepen, maar de basiskleur kan variëren. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden