Datering
Maker Onbekend

Mastwortel.

Mastwortel. Versierd met draaiwerk: 33 geprofileerde ringen. De drie onderste ringen zijn voorzien van kartels. De mastwortel wordt bekroond met een knoopvormige knop met twee gaten, waardoor een staaldraadstrop.
De herkomst van de mastwortel is niet bekend. Schenker Roelof Buisman (geboren Grou 19 juni 1874, overleden Leeuwarden 1963). Boterexporteur te Leeuwarden. Lid van de Kamer van Koophandel van 1936-1951 en voorzitter daarvan van 1938-1942 en van 1945-1951. Ook voorzitter van de V.V.V. Leeuwarden en van de Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo te Grou.
literatuur: - Catalogus scheepssier, Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1991, nr. 41

Identificatie
Titel
Mastwortel.
Objectnummer
FSM-J-018
Objecttype
  • Mastwortels
    Masttopversiering op het uiteinde van de trommelstok. De mastwortel is een stuk houtsnijwerk dat vaak uit een aantal fraai bewerkte ringen, die naar boven toe in diameter afnemen, bestaat. Op jachten werd deze vaak verguld. (De Binnenvaart)Uit hout gesneden stukken versiering die in de 17e, 18e en 19e eeuw de masttop en de nok van de spriet (soms ook de vlaggestok) van Nederlandse en Vlaamse binnenschepen en jachten versierden. (MARDOC)
  • Scheepssier
    Al datgeen aan boord van een schip dat mooier gemaakt is dan strikt noodzakelijk is of dat voornamelijk voor het mooi aangebracht is. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000007997
Werk
Hoogte
92.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA