Datering
Maker Nanning Hendrik Bulthuis

Mastwortel van de Boeier Boreas.

Mastwortel. 13 Ringen, die elk versierd zijn met houtsnijwerk: gehangen doekjes, engelenkopjes en in de onderste ring twee putti. Onderin een messing verbindingsstuk met schroefdraad. De mastwortel is geheel beschilderd met een goudkleurige verf.
De mastwortel werd zeer waarschijnlijk gemaakt door Nanning Hendrik Bulthuis uit Huizum naar een ontwerp van J. Wiersma die ook de overige decoraties van het schip ontwierp.

Identificatie
Titel
Mastwortel van de Boeier Boreas.
Objectnummer
FSM-2017-063
Objecttype
  • Mastwortels
    Masttopversiering op het uiteinde van de trommelstok. De mastwortel is een stuk houtsnijwerk dat vaak uit een aantal fraai bewerkte ringen, die naar boven toe in diameter afnemen, bestaat. Op jachten werd deze vaak verguld. (De Binnenvaart)Uit hout gesneden stukken versiering die in de 17e, 18e en 19e eeuw de masttop en de nok van de spriet (soms ook de vlaggestok) van Nederlandse en Vlaamse binnenschepen en jachten versierden. (MARDOC)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000024057
Over
Onderwerpen
  • Boeiers
    Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
Werk
Hoogte
46 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Nanning Hendrik Bulthuis
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA