Datering
Maker Onbekend

Pikhaak. Groot formaat zonder stok.

Pikhaak. Conische schacht uitlopend in een punt met een haak. In de schacht twee gaten ter bevestiging aan een stok. Op de kruising van punt en haak een gat met twee kettingschalmen. De stok ontbreekt.
Volgens de schenker is de pikhaak gebruikt op een groot schip. Het is ook mogelijk dat de pikhaak is gebruikt bij een sluis of draaibrug. Het gewicht van de haak werd dan verlicht door een touw aan de kettingschakels van de haak.

Identificatie
Titel
Pikhaak. Groot formaat zonder stok.
Objectnummer
FSM-2000-104
Objecttype
 • Pikhaken
  Lange boom met aan het einde een ijzer met twee punten; de ene punt stak in de richting van de boom; de andere punt was omgebogen zodat deze ergens achter kon worden gehaakt; hiermee konmen het schip ergens naar toe trekken. (Verdwenen Schepen (G.J. Schutten, 2004))
 • Haken
  Gebogen of gekromde instrumenten die worden gebruikt voor het ophouden of vastmaken van objecten aan een oppervlak. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003026
Werk
Breedte
20 cm
Lengte
56 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA