Datering
Maker Onbekend

Soldeerbout. Klein formaat.

Soldeerbout. Klein formaat. De soldeerbout zit samen met ander zilversmidgereedschap in een houten, langwerpige kist met schuifdeksel.
De soldeerbout is afkomstig van Meye Hoekstra (Oudega (W) 1889 - Sneek 1981). Hij was werknemer bij de zilversmederij Schijfsma/Sustring. Hij trouwde op 30 mei 1918 (trouwakte Haskerland) met Anna Swart. In 1921 kregen zij een zoon, Augustinus Hoekstra (Sneek 1921 - Sneek 2002). Augustinus was restaurateur en deed met name seriematig werk.

Identificatie
Titel
Soldeerbout. Klein formaat.
Objectnummer
FSM-2004-321
Objecttype
  • Soldeerbouten
    Er zijn talrijke vormen van soldeerbouten. De koevoet, waarmee zware soldeernaden werden gemaakt, is van ijzer en heeft een bol, kegelvormig einde. Wordt met een los handvat aangepakt. Er is ook een vorm met een gebogen doorn. De meeste soldeerbouten zijn van koper. Bij sommige is de koperen bout geklonken op de ijzeren steel. De meeste hebben een oog dat aan de ijzeren steel gesmeed is en waarin de koperen bout is vastgezet. Er zijn diverse vormen van handvatten. Bij grote bouten heeft het handvat een verbrede ring, die de hitte van de bout afschermt voor de hand die de bout vasthoudt. De loodgieter had een ijzeren bak voor het ophijsen van de gloeiende koevoet of soldeerbout.
  • Zilver- en goudsmederijen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020066
Over
Onderwerpen
  • Zilver- en goudsmederijen
  • Sneek
Werk
Breedte
0.4 cm
Hoogte
15.3 cm
Lengte
2.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Staal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA