Datering
Maker Onbekend

Dommekracht, afkomstig van een scheepswerf te Oud Beierland.

Dommekracht. Houten klos met daarin een getande stang of heugel, die door middel van tandwieloverbrengeing en een zwengel werkt.
De dommekracht is afkomstig van scheepswerf Smits te Oud Beierland. Gebruikt voor het krengen van schepen.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1978, p. 13 - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Dommekracht, afkomstig van een scheepswerf te Oud Beierland.
Objectnummer
FSM-1978-277
Objecttype
 • Dommekrachten
  Dommekrachten zijn hefinstrumenten dat wordt bediend door te draaien aan een zwengel. Middels een tandwieloverbrenging wordt een getande staaf omhooggedraaid. Met de dommekracht kan tot ongeveer een derde van de lengte van de staaf worden geheven. (Hooibergen in Nederland / Jurgens, Suzan, Marten Jansen en Wim Lanphen, Kampen: IJsselacademie, 2008)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000000722
Over
Onderwerpen
 • Scheepsbouw
  De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
 • Oud-Beijerland
Werk
Breedte
8.0 cm
Hoogte
82.0 cm
Lengte
19.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden