Datering
Maker Ferdix

Steekguts, afkomstig van scheepswerf Lantinga te IJlst.

Steekguts. Vouw aan de holle zijde.
De guts is afkomstig van scheepswerf Lantinga te IJlst.
literatuur: - F. Boschma 'De scheepswerf Lantinga te IJlst' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1981, pp. 45-65 - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Steekguts, afkomstig van scheepswerf Lantinga te IJlst.
Objectnummer
FSM-1985-043
Objecttype
 • Steekgutsen
 • Gutsen
  Holle beitel. Het hecht is aan de bovenkant rond in verband met duwen met de hand. Gutsen waren verkrijgbaar in breedten van J/8 tot 2. Zij komen in normale beitellengte voor en er werden ook korte geleverd. Er waren gutsen in drie holten verkrijgbaar: flauw, half flauw en hoi. De steekguts heeft een vouw die naar binnen gekeerd is. Bij de vermetguts is de vouw naar buiten gekeerd. Ander naam: verkeerde guts.
 • Beitels
  Lang ijzeren gereedschap met aan één zijde een scherpe snede. Als gereedschap voor houtbewerking heeft het meestal een houten heft of is het in een schaaf gevat. De snijkant wordt vouw genoemd. Men onderscheidt de steekbeitel, hakbeitel of fermoor, schiet- en kantbeitel (voor lichter werk), scharnier- of knierbeitel en de guts. Schaafbeitels zijn verschillend van vorm, afhankelijk van vorm en functie van de schaaf. De breedte van hak- en steekbeitels wordt doorgaans in duimen of delen ervan aangegeven: 1/2, 3/4, 1, 5/4, 11/2 enz.. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010437
Over
Onderwerpen
 • Scheepsbouw
  De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
 • IJlst
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
32.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Ferdix
Datering
Materiaal
 • Staal
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden