Datering
Auteur Frans van Geldrop

De zeemeermin van Edam, haar legende en werkelijkheid

De zeemeermin van Edam, haar legende en werkelijkheid / Frans van Geldrop. In: Uit het Peperhuis: (1969), no. 3 (okt), p. 83-102, ill.

Identificatie
Titel
De zeemeermin van Edam, haar legende en werkelijkheid
Bibliotheek PPN
173906087
Over
Onderwerpen
  • Zeemeermin
    Mythische wezens uit de zee, half vrouw, half vis. (AAT)
  • Edam
  • Volksverhaal
    Een legende (afgeleid van het Latijn legenda, een gerundivum met de betekenis wat gelezen moet worden) is oorspronkelijk een alternatieve levensbeschrijving van een heilige met toegevoegde fictieve elementen, waarin aan de betreffende persoon allerlei wonderen toegedicht worden (een hagiografie kan ook een louter biografische beschrijving van een heiligenleven zijn). In de kloosters werd bij de metten en bij de maaltijden voorgelezen uit boeken met levensbeschrijvingen van kerkvaders. Die teksten werden in het middeleeuwse Latijn aangeduid met legenda. Van het woord legere is via lectus (gelezen) en lectio (lezing) het Nederlandse woord les afgeleid. Als genre behoort een legende tot het volksverhaal.
  • Bijgeloof
    Geloof aan bovennatuurlijke werkingen of verschijnselen, m.n. zulke die in het menselijk leven ingrijpen; ook daaruit voortvloeiende praktijk.
  • Geschiedschrijving
    Studie en het schrijven van geschiedenis gebaseerd op het kritisch bestuderen van bronnen, de selectie van bijzonderheden uit authentiek materiaal en de synthese hiervan in een lopend verhaal dat de toetsing van kritische methoden kan doorstaan.
  • Poëzie
    Poëzie of dichtkunst (van het Griekse 'poiesis'/ποίησις: maken, scheppen, vormen) is een vorm van uit versregels opgebouwde literatuur die de esthetische en ritmische eigenschappen van taal zoals metrum en geluidssymboliek benut om betekenissen te genereren ter aanvulling, vervanging of ondermijning van de prozaïsche, ogenschijnlijke betekenis.
  • Prentkunst
    Kunst die bestaat in het vervaardigen van prenten; voortbrengselen van de prentkunst.
Werk
Fysiek medium
artikel
In
  • Uit het Peperhuis :3 () pp. 83-102
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Digitale bron
Vervaardiging
Auteur
  1. Frans van Geldrop (auteur)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Auteur

Frans van Geldrop

Trefwoorden