Bouwjaar

HZ 73

Annotatie op kaart: voor de haring- en ansjovisvisscherij wordt staand want en voor de overige visscherij drijvend want gebezigd. Zuiderzee van af de Gooische tot de Friesche kust, met inbegrip den Noord. Hollandsche. Cons. No 73 juli 1911. bemanning 2 met drijvend en 3 met staand want.

Identificatie
Type
Scheepsregistratie
Visserijnummer
HZ 73
Gemeente
Huizen
Titel
HZ 73
Datum inschrijving
1911-07-01
Objectnummer
CVR011134
Museum
Centraal Visserijregister
Schip
Scheepstype
  • botter
    Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))
Type visserij
Kustvisscherij., Voor de haring en ansjovisvisscherij wordt staand want en vor de overige visscherij drijvend want gebezigd. Zuiderzee vanaf de Goosche tot de Friesche kust met inbegrip der Noord Hollandsche
Volume
28 m3
Werf & Eigenaar
Eigenaren
Brands Kz, Jan
Huizen
Aankoop & Licentie
Verworven
kopie 1 januari 2018
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Huizen

Trefwoorden