Datering

IJsvlet Marken

IJsvlet Marken van het type schouw. Sleep- of duwboot

Gedetailleerde beschrijving

Deze open boot van het schouwmodel heeft een opgebrand vlak, een voor- en een achterspiegel. De zijden bestaan uit een gang en een licht naar binnen vallend boeisel met een breed potdeksel. In de voordoft zit een mastkoker. De overloop voor de fok loopt voor de mastdoft. Onder de achterdoft zit een kastje. Onder de achterzijde zit een scheg met vingerlingen voor het roer met een schaats. De boegspriet is rond en heeft beslag voor stagen.; LOSSE ONDERDELEN:; b: onderstel, l=310 cm.; c: roer, h=75 cm.; d: giek, l=360 cm.; e: boegspriet, l=200 cm.; f: stuk ijzerwerk, h=62 cm.; g: roerpen, l=53 cm.; h: ijzeren uithouder, l=132 cm. i: ijzeren uithouder, l=132 cm.

Identificatie
Titel
IJsvlet Marken
Objectnummer
004687 /a
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
 • ijsvlet
  Een ijsvlet is geen vlet, maar een stevige schuit die kon drijven als een roeiboot en glijden als een slee; werd 's winters op de Zuiderzee en de Wadden gebruikt voor verbinding met de wal voor vervoer van post, goederen, medicijnen e.d. en wanneer de veerboten niet konden varen door het ijs; de ijsvlet werd ook ingezet bij reddingen; ze werden gebruikt op o.m. Urk, Marken, Volendam, Kampen, Vollenhove, Harderwijk, Ameland en Schiermonnikoog.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9765
Over
Onderwerpen
 • Sleepboot
  A service craft built to provide an independent source of propulsion for other vessels, specifically for those disabled by breakdown, those built as dumb vessels, and for sailing vessels becalmed by lack of wind or short of a crew. Although once propelled by oars or sweeps, steam and later diesel power were adopted at the earliest possible date on grounds of efficiency. Tugs may be divided into those optimised for manoeuvrability within harbours and those incorporating power for long-distance towing. The former commonly formerly used paddles, but now regularly incorporate specialised power transfer systems (Schneider propellers and Kort nozzles) operating under automatic control. Both types may be fitted with firefighting equipment and/or helicopter platformsVrij kleine, krachtige schepen, die worden gebruikt om schepen op zee en dekschuiten te slepen, of om te assisteren in en rond een haven, bijvoorbeeld bij het aanleggen. Gebruik 'duwboten' voor koopvaardijschepen die hele groepen dekschuiten slepen. (aatned.nl)
Werk
Breedte
90.0 cm
Hoogte
60.0 cm
Lengte
250.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • ijzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 12 november 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
N.J. Steltenpool , N.J. Steltenpool

Trefwoorden