Datering

Kaaspers

Kaaspers

Klein model met versieringen; 6 dln.

Identificatie
Titel
Kaaspers
Objectnummer
007259
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • kaaspers
    De kaaspers is een belangrijk onderdeel in het proces van het kaasmaken. Bij het maken van kaas is de wrongel de massa van net samengeklonterde eiwitten uit de melk die het eerste stadium van de kaas vormen. Om kaas te maken wordt de wrongel in een vochtdoorlatende doek verpakt en in een vorm gelegd. De wrongel is wit van kleur en wordt tijdens de kaasbereiding sterk samengeperst zodat zo veel mogelijk vocht wordt uitgedreven. Het persen gebeurt met een zogenaamde kaaspers, waar gewichten aan kunnen worden gehangen. Een hefboom brengt de kracht over op de kaasvorm.(Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9614
Werk
Breedte
140 cm
Hoogte
136 cm
Diepte
40 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 31 maart 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
  • West-Friesland
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen