Datering

Kaaspers

Noordhollandse kaaspers bestemd voor het gelijktijdig persen van 4 Edammer kazen

Gedetailleerde beschrijving

Noordhollandse kaaspers bestemd voor het gelijktijdig persen van 4 Edammer kazen. De kaaspers bestaat uit twee stijlen staande op een onderstel. Een kleine gedraaide stijl ondersteund de centrale persbalk. De twee zijstijlen zijn gedraaid, ongeschilderd en hebben aan de bovenzijde een gebeeldhauwde koe en paard. In het midden van de stijlen ter hoogte van de centrale persbalk een rechthoekig gedeelte voorzien van een gekartelde versiering aan de randen. Boven de gedraaide middelste stijl een ornament met bloem- en bladmotieven. De gedraaide en van geometrische versiering voorziene persbomen hebben elk 4 gewichthaken van messing. De gewichten zijn achtkantig en zijn voorzien van een koperen stervormige beslag met ring. In de centrale persbalk twee persblokken met tandwielmechanisme.; met twee gewichten, twee armen, (paard en koe) bestaande uit a t/m h

Identificatie
Titel
Kaaspers
Objectnummer
B000189
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • kaaspers
    De kaaspers is een belangrijk onderdeel in het proces van het kaasmaken. Bij het maken van kaas is de wrongel de massa van net samengeklonterde eiwitten uit de melk die het eerste stadium van de kaas vormen. Om kaas te maken wordt de wrongel in een vochtdoorlatende doek verpakt en in een vorm gelegd. De wrongel is wit van kleur en wordt tijdens de kaasbereiding sterk samengeperst zodat zo veel mogelijk vocht wordt uitgedreven. Het persen gebeurt met een zogenaamde kaaspers, waar gewichten aan kunnen worden gehangen. Een hefboom brengt de kracht over op de kaasvorm.(Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5272
Werk
Hoogte
158.0 cm
Lengte
147.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • berkenhout
    Hout van de boom behorende tot het genus Betula, vaal- tot roodbruin van kleur. Het wordt gebruikt voor het maken van meubilair, vloeren, kabinetten en draaiwerk. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 11 juli 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen