Datering

Knop

Knop voor spiegel of schilderij

Knop voor spiegel of schilderij, verguld, a t/m d. Koper met een ijzeren steel en schroef. Met ingeslagen voorstelling van kersen met bladeren.

Identificatie
Titel
Knop
Objectnummer
005557
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • sierknop
    Knoppen, klinknagels of spijkers met grote kop die worden gebruikt ter versiering of bescherming. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-961
Werk
Lengte
8.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 3 juli 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen