Datering
Maker onbekend

Borstrok

Borstrokken werden over het hemd gedragen, maar onder een overhemd of trui. De meeste mensen vonden het dragen van wollen borstrokken onprettig, omdat de wol zo kriebelde. Maar vooral kinderen hadden hierin niets te kiezen: zij kregen een borstrok aan zodra het buiten begon te vriezen. Meisjes leerden van huis uit borstrokken en wollen onderbroeken te breien. Voor extra warmte, werden borstrokken vaak gebreid in de gerstekorrelsteek. Deze steek leverde een dicht breisel op dat weliswaar veel breigaren kostte, maar dat goed tegen de kou isoleerde.

Gebreide dames borstrok met schouderlintjes

Identificatie
Titel
Borstrok
Objectnummer
024845
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • borstrok
  Een borstrok is een extra warm kledingstuk, dat in koude periodes gedragen wordt. De borstrok wordt over het hemd gedragen, maar onder het overhemd of de trui. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-94427
Werk
Breedte
36 cm
Lengte
66 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Techniek
 • Breien
  Het vormen en verbinden van lussen door middel van naalden of haakjes volgens een voorgeschreven manier of patroon, machinaal of met de hand; meestal gebruikt voor textiel en kleding. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 14 juli 2014
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Reacties

 • Anita Hooijberg 1 jaar geleden

  Ik ben van 1952. En herinner me ook de borstrok :)
  Maar herinner me niets van kriebelen. Volgens mij breide mijn oma ze van katoen.
  Zoals ook veel pannenlappen van katoen werden gebreid. Of gehaakt, dat maakte ze wat steviger.
  Als kind, op de lagere school, heb ik ook nog met bolletjes katoen leren breien. Niet soepel zoals wol. Het werd nooit mooi, altijd - uit mijn kinderhandjes - veel te strak !

 • rebecca ruiz hoyo 7 maanden geleden

  Hallo! ik heb op de antiekmarkt in den haag zon borstrok gevonden, prachtig gebreid zelfs met siersteken. Hij was nog in uitstekende staat. Ik wist niet echt wat het was maar herkende het als een soort thermo ondergoed. Ik ben m gaan dragen over een katoenen tshirtje dat ietsje meer stof aan armen en hals had dan de borstrok waardoor hij niet kriebelde, integendeel. Ik verdraag nu een binnentemperatuur van 15,16 graden zonder problemen, als ik in winkels kom of bij andete mensen op bezoek die 20 graden stoken heb ik het veel te warm. Ik ben van plan m te bpijven dragen en bespaar ontzettend op mijn stookkosten. Ook buiten komen in slecht weer is veel minder oncomfortabel! Als we gezonder willen leven en wat voor het milieu willen doen zou ik zeggen: allen terug een borstrok van november t/m maart/april naargelang constitutie