Datering
Maker onbekend

Jak, liffien van ruige bruine stof

Jak van bruine ruige stof, de vierkante halsuitsnijding is afgezet met twee soorten band, eerst een bruin/zwart ribbetjes koor, daarnaast roodbruin zijden koor. Gevoerd met een grove beige katoenen of linnen stof. Het model heeft driekwart mouwen. Een liffien is een winteruitvoering van de borstrok. Het model toont de relaties tussen de kleding van Urk, Schokland, Marken en Volendam.

Gedetailleerde beschrijving

Jak, bruine ruige stof, De vierkante halsuitsnijding is afgezet met twee soorten band, eerst een bruin/zwart ribbetjes koor, daarnaast roodbruin zijden koor. Gevoerd met een grove beige katoenen of linnen stof. Het model heeft driekwart mouwen, die onderaan met de elleboog mee rond lopen. De zoom van de mouwen is geregen kennelijk is de voering, de munsters, daar verdwenen. Op de rug twee splitten, evenals aan de zijkant. De achterslip is langer dan de zijslippen en de voorpanden. De achterslip is geheel, de zijslippen gedeeltelijk met paars koord afgezet. Sluiting middenvoor bovenaan twee koperen ogen, in de taille drie koperen haken en ogen, een haak ontbreekt. Dit exemplaar stamt uit dezelfde tijd als de nummers B283 en B284. Zeer zeldzaam exemplaar.

Identificatie
Titel
Jak, liffien van ruige bruine stof
Objectnummer
004942
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • jak (kleding)
    Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
  • borstrok
    Een borstrok is een extra warm kledingstuk, dat in koude periodes gedragen wordt. De borstrok wordt over het hemd gedragen, maar onder het overhemd of de trui. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17241
Werk
Breedte
42 cm
Lengte
52 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 17 augustus 1954
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Urk
  • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen