Datering

Slabbetje

Wanneer het kindje in de baker mee uit ging werden de onder- armpjes bedekt met z.g. polsmofjes. Deze mofjes kunnen zeer verschillend van uitvoering zijn. De laatste jaren (rond 1940) werden ze meestal kant en klaar in de winkel gekocht. Vaak evenwel werden ze ook door de moeder zelf gemaakt van stof, b.v. kunstzijde of katoen. In dit laatste geval zijn ze gewoon recht geknipt, van onderen afgezet met een machinaal kantje en opgewerkt met een kleurig bloemmotiefje dat juist midden op het onderarmpje prijken moet. Het slabbetje was vroeger gehaakt of gebreid van wit katoen. Later (rond 1940) werd het gemaakt van wit katoenen stof, opgewerkt met kleurige bloemmotiefjes. Het slabbetje dat bij de doop gebruikt werd was evenals bij het kindje in de baker gehaakt of gebreid van witte katoen. Rond 1940 vormde het met de "moderne" mofjes (van wit satijn met kant en borduurwerk, een stelletje.

Bestaande uit a t/m c. Mofjes wit satijn, afgezet met wit geplooid kantje, daarlangs een gouden zig-zag bandje, op het onderarmpje geborduurde bloemen in heldere kleuren, gevoerd met witte katoen, gedragen door kindje in de baker. Slabbetje van wit satijn, langs hals en buitenzijde kant en gouden zigzag bandje, tegengevoerd met katoen, kindje ten doop.

Identificatie
Titel
Slabbetje
Objectnummer
008134
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • slab
    Werkvlak in een keuken van hout, steen (marmer, terrazzo) of bekleed met metaal (zink, corrosiebestendig staal) of kunststof. In de aanrecht is veelal een (zie) gootsteen of afvoerbak opgenomen. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8584
Werk
Breedte
7.0 cm
Lengte
12.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • satijn
    Geweven stof met een glad, glimmend oppervlak, gekenmerkt door een hoofdbindingssysteem, de satijnbinding. Bij deze binding loopt elke kettingdraad over vier of meer opeenvolgende inslagdraden heen en onder de volgende door, het bindingspunt. De bindingspunten van de naast elkaar liggende kettingdraden zijn van tenminste twee inslagdraden verschoven, zodat nooit keperlijnen gevormd worden. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 16 februari 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen