Datering
Maker

Slabbetje

Het slabbetje was vroeger gehaakt of gebreid van wit katoen. Later (rond 1940) werd het gemaakt van wit katoenen stof, opgewerkt met kleurige bloemmotiefjes. Het slabbetje dat bij de doop gebruikt werd was evenals bij het kindje in de baker gehaakt of gebreid van witte katoen. Rond 1940 vormde het met de "moderne" mofjes (van wit satijn met kant en borduurwerk, een stelletje.

Slabbetje van wit satijn, langs de buiten- zijde versierd met een gerimpeld kantje, een lichtblauw lint en over het lint gouden pailletten, een geborduurd bloembouqet in het midden in heldere kleuren, rond het halsje ook pailetten, gedragen door het kindje ter doop.

Identificatie
Titel
Slabbetje
Objectnummer
B000615
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • slab
    Werkvlak in een keuken van hout, steen (marmer, terrazzo) of bekleed met metaal (zink, corrosiebestendig staal) of kunststof. In de aanrecht is veelal een (zie) gootsteen of afvoerbak opgenomen. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15280
Werk
Breedte
17.0 cm
Lengte
20.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • kunstzijde
    Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 januari 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen