Datering

Gezondheid

De gezondheid (middelde) omsluit de gehele romp van de oksels af en werd gebruikt om de romp warm te houden. Het middelde gemaakt van rood baai, werd vroeger gevoerd met oranje baai, later; met wit baai of blauwe molton, (het z.g. blauw Hilversum).; In het werk wordt ook wel een donkerblauw middelde gebruikt. Dit middelde krijgt dezelfde knopen als het rode, maar dan in het zwart. Het dragen van een donkerblauw middel is dus geen kwestie van in de rouw zijn

Rood baai, rechthoekige vorm bestaande uit twee voorpanden en een rugpand, rugpand iets langer, splitten zitten aan de achterzijde, trensjes boven de splitten, gevoerd met grijs molton, voorpanden sluiten over elkaar heen met twee rijen wit benen knopen en knoopsgaten met rode wol gefestonneerd, kleurige katoenen schouderbanden "galgen"

Identificatie
Titel
Gezondheid
Objectnummer
005437
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • gezondheid (kledingstuk)
  Het welzijn van een organisme of gedeelte hiervan, gekenmerkt door normaal functioneren en de afwezigheid van ziekte.(AAT)State of well-being of an organism or part of one, characterized by normal function and unattended by disease.(AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7983
Werk
Breedte
32 cm
Lengte
35 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • been (materiaal)
  Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 juni 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen