Datering
Maker

Gezondheid of middelde

De gezondheid (middelde) omsluit de gehele romp van de oksels af en werd gebruikt om de romp warm te houden. Het middelde gemaakt van rood baai, werd vroeger gevoerd met oranje baai, later met wit baai of blauwe molton, (het z.g. blauw Hilversum). In het werk wordt ook wel een donkerblauw middelde gebruikt. Dit middelde krijgt dezelfde knopen als het rode, maar dan in het zwart. Het dragen van een donkerblauw middel is dus geen kwestie van in de rouw zijn.

Bestaande uit rechthoekig stuk rood baaien stof, meer naar achteren toe twee "zijsplitjes", tegengevoerd met witte baai bestaande uit twee delen, voorpanden sluiten over elkaar heen met twee rijen wit benen knopen en twee rijen knoopsgaten met rode sajet gefestonneerd, twee brede kleurige schouderbanden vastgezet.

Identificatie
Titel
Gezondheid of middelde
Objectnummer
020682
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • gezondheid (kledingstuk)
  Het welzijn van een organisme of gedeelte hiervan, gekenmerkt door normaal functioneren en de afwezigheid van ziekte.(AAT)State of well-being of an organism or part of one, characterized by normal function and unattended by disease.(AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15932
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • been (materiaal)
  Een combinatie van organisch en/of anorganisch materiaal die hoofdzakelijk bestaat uit collageen en calciumfosfaat; het vormt het geraamte van de meeste gewervelde dieren. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 25 maart 1987
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen