Datering

Brandspuithuisje

Dit schuurtje behoorde als karrehok bij naastgelegen huis. Het had in 1912 al plaats moeten maken voor de bouw van de woning voor de vishandelaren Nool. Het is hier nagebouwd omdat er behoefte was aan een onderkomen voor een antieke brandspuit die vroeger in plattelandsdorpjes vaak in speciaal vrijstaand schuurtje werd gestald en dit hokje de oude situatie van de woning uit Jisp completeerde en het kleine zijvenster verklaarde.

Gedetailleerde beschrijving

Het naastgebouwde brandspuithuisje (zie JS-2) is wel gelijk aan de oude situatie in Jisp waar het als karrenhokje van de visser diende. Behoorde als (honde-?)karrehok bij naastgelegen pand JS-1 of misschien eigendom buren? Het had in 1912 al plaats moeten maken voor bouw woning voor gebr. Nool, vishandelaren. Het is hier herbouwd omdat er behoefte was aan een onderkomen voor een antieke brandspuit die vroeger in plattelandsdorpjes vaak in speciaal vrijstaand schuurtje werd gestald en dit hokje de oude situatie van woning Jisp completeerde en het kleine zijvenster verklaarde. Tevens werd het onnatuurlijke gat tussen pand ED-1 ingevuld. De noodzakelijke driehoekige plattegrond is dus zeker niet origineel.

Identificatie
Titel
Brandspuithuisje
Objectnummer
JS-2
Objectcategorie
Gebouwen
Objecttype
  • schuur
    Klein huis. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-76218
Over
Onderwerpen
  • Brandbestrijding
    Brandbestrijding is de oudste en belangrijkste taak van de brandweer. Het doel van brandbestrijding is uiteraard het blussen van een brand, maar ook het redden en evacueren van slachtoffers, voorkomen van schade of het voorkomen van overlast. (Wikipedia)
Werk
Breedte
180 cm
Diepte
182 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Jisp

Trefwoorden