Datering

IJszaag

Wanneer een schip vastraakte in het ijs, bestond het gevaar dat het gekraakt zou worden. Om de druk van het ijs te verminderen, zaagde en hakte de bemanning daarom rondom het schip een sleuf in het ijs. Met dit gereedschap probeerde bemanningen ook wel een gat te maken in het ijs, richting het open water.

Zaag met lang blad, grove tanden en korte handgreep

Identificatie
Titel
IJszaag
Objectnummer
004170
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • zaag (snijgereedschap)
    Werktuig bestaande uit een platte strook staal, aan een zijde getand, bevestigd in een handvat en dienende om vaste (houten, maar ook metalen of stenen) voorwerpen door een heen en weer gaande beweging in stukken te verdelen of te vormen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7430
Werk
Lengte
141.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae