Datering
Maker Cornelis Lely

Ontwerp tot Afsluiting der Zuiderzee

Dit schetsontwerp van Cornelis Lely (1891) lag in grote lijnen aan de basis van de afsluiting en gedeeltelijke drooglegging van de Zuiderzee, zoals uitgevoerd door de Dienst Werken aan de Zuiderzee. De bouw van de Afsluitdijk begon echter pas in 1918. Onderaan de kaart staat de geplande volgorde van de landwinningswerken vermeld.

Gedetailleerde beschrijving

ONTWERP | tot | Afsluiting der Zuiderzee over Wieringen | met gedeeltelijke indijking binnen die afsluiting. - Schaal 1:200.000. - [Zwolle : Erven J.J. Tijl, 1892]. - 1 kaart : lithografie in kleur ; 88 x 60 cm. - Titel linksboven. - Schaalvermelding en schaalstok van 20 Kilometers [= 10 cm] onder de titel. - Noorden boven. - Rechtsonder een verklaring van tekens in een kader. - Onder buiten het kader 12 schematische figuren die de volorde van droogmaking voorstellen. - In de nieuwe polders staan de grootte in HA en de waterhoogte aangegeven.

Identificatie
Titel
Ontwerp tot Afsluiting der Zuiderzee
Objectnummer
013525
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • thematische kaart
  Kaart waarin de verspreiding , de aard en/of de kwantiteit van bepaalde verschijnselen of thema's, al dan niet op een topografsiche ondergrond zijn weergegeven.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7002
Werk
Breedte
61.0 cm
Hoogte
91.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Cornelis Lely (vervaardiger)
 2. Erven J.J. Tijl (uitgever)
Datering
Materiaal
 • papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Techniek
 • Lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Zuiderzee
 • Zuiderzee
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –