Datering
Maker Johan Hendrik van Mastenbroek

Het dichten van de dijk bij Urk

Het dichten van de dijk van de Noordoostpolder bij Urk. Op de voorgrond zijn steenzetters en krammatleggers aan het werk bij de afwerking van het dijklichaam.

Gedetailleerde beschrijving

Op de voorgrond een dijk die naar de horizon loopt en waar links 2 mannen bezig zijn met rijswerk[?] en waarop middenvoor een rieten mand staat. Aan het eind van de dijk een hijskraan met rechts hiervoor een groepje mannen. Rechts van de dijk liggen buizen, links staat een kraan met grijper naar rechts. Links aan de horizon nog 2 hijskranen.opschriften/merken: R.o. in zwart krijt: JH van Mastenbroek 1940

Identificatie
Titel
Het dichten van de dijk bij Urk
Objectnummer
001471
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Over
Onderwerpen
 • zeegezicht
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
 • Zuiderzeewerken
 • dijkwerk
  Werkzaamheden aan dijken.
Werk
Breedte
100.5 cm
Hoogte
65.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Johan Hendrik van Mastenbroek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • krijt (materiaal)
  Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 januari 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Urk
 • Noordoostpolder
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, etser, tekenaar, aquarellist

Johan Hendrik van Mastenbroek

Rotterdam (stad), 4 december 1875 – 16 november 1945
Lees meer
RKD

Trefwoorden