Datering
Vervaardiger Dirk de Jong

Staveren uit de Zuiderzee te zien = Staveren prise du Zuiderzee. Tiré de la Collection des Ports d' Hollande dessinés par Mr Dk De jong dans le meme Port

Voorstelling haveningang met een uitzeilend schip

Uitgebreide beschrijving

De linkerhelft van de voorstelling is gevuld met de haveningang en een uitzeilend schip. Vanaf de linker pier wordt een schip met gehesen zeil door een aantal personen aan een touw de haveningang uitgetrokken. Op de achtergrond tussen de beide pieren een ophaalbrug en bebouwing, waar onder links een molen. Rechts op de horizon de kust. Uiterst rechts klein twee zeilende schepen en een wrak dat boven het water uitsteekt.; Onder de voorstelling, in het midden van de titelstrook het wapen van Stavoren.; Imp.: l.o. Dk de Jong ad vivum delin; r.o.: A Suntach Direxit; r.b. 18. Uit: Atlas van de zeehavens der Bataafsche Republiek, die van Batavia en Onrust. Mitsgaders de afbeeldingen van de haringvisscherij en de walvischvangst. In een-en-dertig kunstplaaten naar het leven afgebeeld door D. de Jong en M. Sallieth. En met vermelding van veele bijzonderheden, betreffende den ouden en lateren toestand des Nederlanschen Koophandels, visscherijen, trafieken en fabrieken / beschreven door Cornelis van der Aa, 1805 . Vgl. inv.nr. 008225.

Identificatie
Titel
Staveren uit de Zuiderzee te zien = Staveren prise du Zuiderzee. Tiré de la Collection des Ports d' Hollande dessinés par Mr Dk De jong dans le meme Port
Objectnummer
002181
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • ets
  Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6941
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • zeegezicht
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Werk
Breedte
34.8 cm
Hoogte
24.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Dirk de Jong (vervaardiger)
 2. Mathias de Sallieth
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 18 juli 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Stavoren
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
prentkunstenaar, tekenaar, etser

Mathias de Sallieth

Praag, 1749 – Rotterdam, 29 november 1791
Lees meer
RKD