Datering
Maker

Schokker

Al aan het eind van de 18de eeuw was de schokker een bekende verschijning op de Zuiderzee. Ze waren 15 meter lang. Vissers gebruikten ze, maar ze dienden ook als loodsschip. Het meest opvallende kenmerk is de rechte voorsteven, die een hoek van 45 graden maakt met het water.

Gedetailleerde beschrijving

ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen. SCHAAL: ca. 1:30. TECHNIEK: stapelmethode. TUIGAGE: mast(en) met staand want:; vaste mast, naturel, zwart boven de hommer, wit beslag, met massieve voorstag en groene knecht.; zeilen met rondhouten en lopend want. ZEILEN: licht bruin, met aangenaaide lijken en opgestikte banen, achterlijk. GROOTZEIL: 2 rijen reefogen, 3 rakbanden, naturelle giek, naturelle licht gebogen gaffel, kraanlijn, piekeval, klauwval, hals. Overloop. STAGFOK: 2 rijen reefogen, 6 leuvers, val = neerhaler, 2 schoten. KLUIVER: val, oog voor kluiverboom bb naast de voorsteven. VISGEREI: groene trog. ROMP: naturel, groen onder de waterlijn, zwart berghout. ZWAARDEN: naturel, met groene kop met rood wit blauwe versiering, koper beslag, zwaardloper. ROER: aangehangen, 3 vingerlingen, naturel, groen onder de waterlijn, groene kop met dubbel prinswerk onder het groene helmhout. rood wit blauwe versiering op het helmhout, stuurboog. Groene stuurdoft. GRONDTAKEL: braadspil, snars sb naast de voorsteven. VOORONDER: opening in het mastschot aan sb. 2 luiken op het voordek. AAN/OP DEK: luikje op de achterplecht. SCHEEPSSIER: prinswerk op het roer, het helmhout, boven de stuurdoft, op de koppen van de voorbolders. Gouden mastkloot. VLAGGEN EN WIMPELS: grijze vleugel aan grijs scheerhout. INCOMPLEET: wel een trog, maar geen kaarplaten.

Identificatie
Titel
Schokker
Objectnummer
008726
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • schokker (vaartuig)
    Nederlands platboomd vissersvaartuig van de Zuiderzee, vooral gebruikt tussen Enkhuizen, Lemmer, Vollenhove, en Elburg. Het schip heeft een in de langsrichting licht gebogen vlak. De voorsteven is zeer licht gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. Het gladde boord valt breed open. Het boeisel valt binnenwaarts. De voorsteven is gedubbeld waardoor het massieve aanzicht van dit onderdeel versterkt wordt. Het voorschip is gedekt tot aan de mast. In het ruim is een bun. De zwaarden zijn lang en smal. (MARDOC)
  • scheepsmodel
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6668
Werk
Breedte
16.0 cm
Hoogte
62.0 cm
Lengte
55.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 juli 1969
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae