Datering
Maker onbekend

Vrouwenportret in dracht

Om de hals het wijduitstaande geruite doekje van kant of sneewerk, aan de uiteinden versierd met de witte 'akertjes', sierkwastjes van uiterst fijn linnen garen kunstig ingeengewerkt tot zware, korrelige linnen tresjes. De akertjes en halsdoeken vormen nog een overblijfsel van de oud-Hollandse klederdracht uit de 17de eeuw. Over de roodwit gestreepte mouwen changeant zijden 'steekmouwen' van dezelfde kleur als het satinetten 'ruggetje' van de 'voorpanden', die aan de voorzijde worden bedekt door een antiek sits, naar het daarop voorkomende motief de 'zonnewijzer' genoemd.

Identificatie
Titel
Vrouwenportret in dracht
Objectnummer
F054231
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • foto
  Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-61731
Over
Onderwerpen
 • Portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
 • Klederdracht
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
 • Hoofdbedekking
  Iedere bedekking van het hoofd. (AAT-Ned)
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken

Trefwoorden