Datering
Vervaardiger J. Verbruggen

Kanon

Dit kanon is in 1746 hier in Enkhuizen gegoten door de bekende geschutgieter Jan Verbruggen. Hij heeft hier meer dan vijftig kanonnen vervaardigd. In 1755 krijgt hij de functie van 's Landsgrofgeschutgieter in Den Haag. Het wapen van de Verenigde Oostindische Compagnie, Kamer Enkhuizen siert het stuk geschut. Mogelijk is het kanon gebruikt bij de verdediging van vestingwerken in de Oost. Met dit type geschut, een tweeponder genaamd naar het gewicht van de projectielen, zijn zowel kogels als schroot af te vuren. De reikwijdte van de projectielen bedraagt 50 tot 100 meter. Het houten rolpaard van het kanon is niet meer origineel.

"2 Ponder V.O.C. kanon Kamer Enkhuizen" tekst Mc Fecit Jan Verbruggen Enchusasae Ao 1746, Wapen VOC Kanon Enkhuizen, ingeslagen: '214' (Amsterdamse ponden) en Wapen v. Enkhuizen als keur. Op houten rolpaard, (gemaakt door technische dienst).

Identificatie
Titel
Kanon
Objectnummer
021742
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
 • geschut
  Enkelvoudig stuk geschut. (Stichting Menno van Coehoorn)Verzamelnaam voor vuurmonden, samengesteld uit schietbuis, onderstel (affuit) en richtmiddelen. (Stichting Menno van Coehoorn)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5844
Werk
Breedte
55.0 cm
Hoogte
75.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. J. Verbruggen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • brons
  Een reeks bruinachtige kleuren die lijken op de kleur van het metaal brons, een legering van koper en tin. (Archeological Base Register)
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 12 december 1990
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
fotograaf

John Verbruggen

Venray, 31 juli 1968
Lees meer
RKD

Trefwoorden