Datering

Vuurstolp

Vanaf de 19de eeuw werd het ook gebruikelijk een stolp voor de sier in de dan niet meer actieve haard te plaatsen. Deze zijn herkenbaar aan het gemis van as aan de binnenzijde. Deze stolp is van binnen zwart geverfd. Wellicht om de illusie te wekken dat hij gebruikt is en derhalve ouder dan hij daadwerkelijk is.

Gedetailleerde beschrijving

Om het haardvuur gedurende de nacht smeulende te houden werd over het nog zacht brandende haardvuur, dat gevoed werd met extra turf en afgedekt met as, een vuurstolp geplaatst. In deze vuurstolpen waren openingen aangebracht om voldoende zuurstof toe te voeren. Vanaf de 19de eeuw werd het ook gebruikleijk een stolp voor de sier in de dan niet meer actieve haard te plaatsen. Deze zijn herkenbaar aan het gemis van as aan de binnenzijde. Deze stolp is van binnen zwart geverfd. Wellicht om de illusie te wekken dat hij gebruikt is en derhalve ouder dan hij daadwerkelijk is. Afgeplatte klokvormige vuurstolp op standring. Aan bovenzijde driehoekig staand oor.Twee luchtgaten aan weerszijden oor. Opgebouwd uit verschillende ringen. Aan binnenzijde zwart geschilderd.

Identificatie
Titel
Vuurstolp
Objectnummer
004141
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • vuurstolp
    Metalen of aardewerken deksels met een handvat en één of meer luchtgaten, die worden gebruikt om het haardvuur 's nachts aan te houden. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-398
Werk
Hoogte
27.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
  • loodglazuur
    Doorzichtig glazuur met loodoxide als vloeimiddel. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 5 januari 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen