Datering

Steekketel of insteekketel

Ronde koperen insteekketel met vulopening

Ronde koperen insteekketel met vulopening (a) en deksel (b) aan bovenzijde. Aan de voorzijde van de ketel zit een ronde plaat, waarop een tuit en houten handvat zijn bevestigd.

Identificatie
Titel
Steekketel of insteekketel
Objectnummer
007850
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • ketel
    Metalen, gewoonlijk min of meer halfbolvormig vaatwerk met hengsel en een met een deksel te sluiten opening van boven, met of zonder tuit, om vloeibare stoffen in te koken of te verwarmen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2162
Werk
Hoogte
17.5 cm
Lengte
29.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 juli 1964
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Huizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden