Datering
Maker onbekend

Gevouwen witje of bruidsschortje of boezel

Op Marken is men zeer zuinig op kleding. Antieke kledingstukken spelen een belangrijke rol tijdens hoogtijdagen en ze worden dan ook van generatie op generatie doorgegeven. Dit bruidsschortje is daarvan een voorbeeld. Het schortje toont hoe de vouwen in het linnen zijn geperst. Zowel de horizontale, als de verticale vouwen zijn zeer scherp. Aan het eind van de negentiende eeuw werd het onderstuk van het schort bij het dragen niet meer uitgevouwen, dit deel werd decoratie. Het witje, gemaakt van wit linnen, is meestal versierd met een brede rand stop- of sneewerk langs de onderrand en een smaller randje met stop- en sneewerk langs de zijkanten. Ook langs de kantstrook die aan het stikkie bevestigd is, komt stop- en sneewerk voor, (open zoom, schuintjes, oogjes, etc.). Het tussenzetsel is bij voorkeur 17e eeuws kant.; Het witje werd gedragen door de witte bruid: _'s morgens op dag van het aantekenen; -'s middags op de tussenzondag,"bruidegom ter kerke"; - Op de dag van het vrienden bekend maken of "venten"

z.g. "witje", wit linnen boezellap, bovenstukje eveneens van wit linnen, als tussenzetsel een breed stuk kant, bovenzijde gerimpeld aan wit linnen band, twee trensjes aan de tailleband, rondom is het boezeltje afgezet met kant, de initialen, waarschijnlijk in rood, zijn verwijderd.

Identificatie
Titel
Gevouwen witje of bruidsschortje of boezel
Objectnummer
008234
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9761
Werk
Breedte
33 cm
Lengte
77 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 april 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden