Datering
Maker onbekend

Rok met getamboereerde, florale versieringen

Rijke dames hebben deze bijzondere rok als onderrok of huisrok gedragen. De rok is gemaakt van een dichte, witte katoen uit India, waarop fijne, zijden bloemranken met bladeren en bloemen met de hand zijn getamboereerd. De voorzijde van de rok is glad, terwijl op de heupen en de achterzijde de rok zeer fijn is geplooid en is gevat in een wit, linnen bandje.

Gedetailleerde beschrijving

De rok is gemaakt van een dichte witte katoen, waarop fijne bloemranken met bladeren en bloemen zijn geborduurd in de kleuren rood, rose, 2 tinten blauw en geel. De voorzijde van de rok is glad gehouden, op de heupen en de achterzijde is de rok zeer fijn geplooid gevat in een wit linnen bandje. Aan de rechterzijde een split ben een trensje tegen het uitscheuren. Een haak en oog en een trensje vormen de sluiting. Aan de achterzijde in de taille twee ogen (waarschijnlijk om een ander kledingstuk aan te bevestien). De onderzijde van de rok is met een 25 cm. brede strook sits tegengevoerd. Deze strook is aan de achterzijde over een lengte van 42 cm. onderbroken.De stof komt uit India en is met de hand getamboereerd. EEN HEEL BIZONDER TOPSTUK IN DE COLLECTIE EN IN PERFECTE STAAT.

Identificatie
Titel
Rok met getamboereerde, florale versieringen
Objectnummer
B001229
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • rok
  BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1971
Werk
Breedte
32 cm
Lengte
101 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Friesland
 • Nederland
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden