Datering
Maker Geertje Zeeman-Visser

Borsik voor het kind in het pak gedragen tijdens Koninginnedag

Borsik voor een jongen gebruikt tijdens Koninginnedag. De borsik is gemaakt van van oranje katoen met geel-zwarte bloemen en afgezet met geel-bruin langet. Het jak is gevoerd met rood-blauw geruit katoen. Het jak is gedragen door een jongen beneden de 6 jaar tijdens Koninginnedag. De stof van de borsik is gekocht van een handelaar die langs de deuren kwam, nog in de tijd van de boot. Handelaren kwamen toen 1 keer per week en maakten een rondje langs de deuren. Het was moeilijk om aan oranje bloemen te komen. In 2004 kocht het Zuiderzeemuseum twee kinderkostuums aan van Geertje Zeeman-Visser. Zij maakte deze voor haar zoon Rudhy, die geboren werd in 1969. Het betreft een Pinksterkostuum (ZZM 023413 t/m 023422) en een Oranjekostuum (ZZM 023423 t/m 023437) voor een jongetje beneden de zes jaar, een jongetje "in de rokken". Sommige onderdelen daarvan zijn nieuw gemaakt, andere zijn erfstukken. Van deze kostuums en kostuumonderdelen is relevante informatie vastgelegd. Kleine stukjes kant zijn bijvoorbeeld hergebruikt voor onderdelen van een muts, en antieke of oude kledingstukken zijn verknipt om er nieuwe van te maken. Hoewel de twee kinderkostuums in deze combinatie alleen gedragen zijn tussen 1969 en 1975, geven ze een mooi beeld van hoe in de Marker samenleving kledingstukken en textiel een bijzondere betekenis konden hebben en soms generaties lang in gebruik bleven.

Borsik van oranje katoen met geel/zwarte bloemen, afgezet met geel/bruin band. Binnenkant van blauw/rood geruit katoen. Onderdeel van oranjekostuum (23425 t/m 23437) voor een jongetje beneden de zes jaar.

Identificatie
Titel
Borsik voor het kind in het pak gedragen tijdens Koninginnedag
Objectnummer
023434
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jak (kleding)
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • borsik
  Lokale benaming van Marker dracht: speciaal jakje gedragen door kinderen en vrouwen. (Adriana Brunsting.)
 • jongenskleding
  Kleding van opgroeiende jongens tot zij een volwassenenkostuum gaan dragen. Kleding voor jongens, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17656
Over
Onderwerpen
 • Koninginnedag
  Feestdag van de koningin.
Werk
Breedte
30 cm
Lengte
33 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Geertje Zeeman-Visser (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 20 december 2004
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden