Datering
Maker onbekend

Borsikkie gedragen door het kind in het pak

Borsik voor een jongen gemaakt van witte katoen met een fijn bloemmotief en kleine koepelkerkjes in voornamelijk rood. De mouwen en het rechter achterpand en slippen afgezet met rood-wit langet. Het halsje is afgezet met roodgeruite stof. De borsik is gevoerd met blauw-wit gestreepte grove katoen. Wanneer het kindje ongeveer 1 jaar oud is, wordt het babyborsikkie uitgedaan en krijgen de kinderen een borsik aan, die voor beide seksen anders is van snit. Bij het jongensborsikkie worden de rugpanden wat langer geknipt dan het voorpand. Deze verlengde rugpanden, afgezet met band, worden boven het rokje en met 5 jaar boven het broekje gedragen (slippen 18e eeuwse mannenrok). Het borsikkie voor de meisjes heeft vrijwel even lange achter- panden als het voorpand en de onderzijde is niet afgewerkt met band, omdat deze in het rokje worden gedragen. De borsikkies van katoen, afgezet met langet, worden 's zomers gedragen, van Pinksteren tot half november (St. Maarten). Vanaf half november tot Pinksteren dragen de kinderen een wollen of japonborsik (wollen viltachtige stof) afgezet met wollen koor. In hele zware rouw droeg men een borsik van zwart sarris, welke is afgezet met zwart wollen koor. Deze borsik is afkomstig van Augustin Hanicotte (1870-1957), een Franse kunstschilder die tussen ongeveer 1895 en 1914 veel in Volendam heeft gewerkt. Hij trouwde met Trinette Spaander, een dochter van hoteleigenaar Leendert Spaander. Hanitcotte heeft de borsik waarschijnlijk gekocht of laten maken, zodat hij ook in Frankrijk de mogelijkheid had modellen in Volendammer- of Markerdracht te schilderen. Veel buitenlandse kunstenaars deden dit en kochten kostuums, klompen en interieurstukken. De borsik is door de dochter van de schilder geschonken aan het Zuiderzeemuseum.

Witte katoen met een fijn bloemmotief en kleine koepelkerkjes? in voornamelijk rood. Mouwen, rechter achterpand en slippen afgezet met rood/wit langet, halsje afgezet met roodgeruite stof, gevoerd met blauw-wit gestreepte grove katoen, sluiting van haken en trensjes.

Identificatie
Titel
Borsikkie gedragen door het kind in het pak
Objectnummer
020588
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • jak (kleding)
  Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
 • borsik
  Lokale benaming van Marker dracht: speciaal jakje gedragen door kinderen en vrouwen. (Adriana Brunsting.)
 • jongenskleding
  Kleding van opgroeiende jongens tot zij een volwassenenkostuum gaan dragen. Kleding voor jongens, bij kleding voor baby's gebruik 'babykleding'. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10825
Werk
Breedte
22 cm
Lengte
28 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 augustus 1986
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Frankrijk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen