Datering
Maker Küppersbusch

Gietijzeren fornuis met drie kookplaten

Gietijzeren fornuis met twee kookplaten. Aan de voorkant een grote en kleine klep versierd met emaille in blauw en wit, twee laadjes versierd met emaille, met versierde gebogen poten. Een fornuis brandde op steenkool, of – zeer gebruikelijk in het Zuiderzeegebied – op hout of turf. Een kolen- of turffornuis bestond gewoonlijk uit een – meestal geëmailleerde – vierkante bak op poten, met een deur of klep aan de voorkant, voor de oven. Hiernaast zaten kleine lades of deurtjes voor de stookruimte, aslade en brandstoftoevoer. Bovenop lag een kookplaat met kookgaten, die met kachelringen werden aangepast aan de maat van de pan. Soms had het fornuis ook een warmwaterreservoir. En een metalen reling voorkwam dat kleding verschroeide. In de jaren ’20 en ’30 werden kolen en turf vervangen door gas.

Gietijzeren fornuis met drie kookplaten van de fabrikant Kupferbusch. Aan de voorkant een grote en kleine klep versierd met emaille in blauw en wit, twee laadjes versierd met emaille, met versierde gebogen poten.

Identificatie
Titel
Gietijzeren fornuis met drie kookplaten
Objectnummer
B001466
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kooktoestel
    Een kooktoestel in de vorm van een kookplaat of komfoor is een toestel waarmee gekookt kan worden. Het is meestal in de keuken te vinden. Een kookplaat kan onderdeel zijn van een elektrisch fornuis of een gasfornuis, maar wordt ook los toegepast.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17634
Over
Onderwerpen
  • Duitsland
Werk
Breedte
85.0 cm
Hoogte
70.0 cm
Diepte
60.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Küppersbusch (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • gietijzer
    Gietijzer is hard, bros en niet smeedbaar ijzer, verkregen door ruwijzer in een koepeloven te smelten. Soms wordt er kalksteen aan toegevoegd, waardoor het ijzer wordt gezuiverd van zwavel, fosfor e.d.. Het wordt sedert de vijftiende eeuw toegepast. Het gietijzer kreeg vooral in de negentiende eeuw ruime toepassing voor talrijke onderdelen in de bouw, zoals ankerrozetten, goten, kaponderdelen en kolommen, maar ook voor bruggen, grafmonumenten, plantenkassen en zelfs hele gebouwen, zoals het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (1861). Elementen voor vuurtorens werden eveneens van gietijzer gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De laatste ijzergieterij van belang in Nederland werd in 1983 gesloten. (Haslinghuis)
  • email (materiaal)
    Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 20 maart 2005
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden