Datering

Bord

Een hard bewijs dat de naam Boerenbont voor dit type aardewerk reeds voor 1940 werd gebruikt, kan nog niet worden gevonden. Onder boerenbont wordt verstaan: aardewerk waarvan de decoratie handgeschilderd en/of handgestempeld is en meestal bestaat uit blad- en bloemmotieven, soms gecombineerd met andersoortig ornament. Mengvormen (schilderen en stempelen) komen het meeste voor, zoals het bekende patroon 40-c met gestempelde rand en bloemetjes, dat in minstens vijf kleurvariaties voorkomt waaronder een-kleurig blauw. Het middenpatroon wordt in Amerika wel de 'Regout-flower' genoemd, hoewel het ook zeer veel gebruikt is door de Societe Ceramique. Hoewel het in Nederland in het algemeen gewoon gebruiksgoed was, zijn er toch streken waar het altijd een sterke sierfunctie heeft gehad. Zo is de streek rond de plaatsen Marken, Edam, Volendam en Marken bekend om zijn boerenbont in het interieur. Ook populair rond Staphorst/Rouveen.

Standring, holle wand. Versiering: bont, in het plat, op rand gestileerde bloemen, bladeren, in de kleuren groen en donkerrood. Band stervormig in groen. Zogenaamd Boerenbont. Merk: Nimy Belgie. Zonder Marker doorboring.

Identificatie
Titel
Bord
Objectnummer
023411
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • wandbord
    Bord van aardewerk of tin voorzien van tekst en/of voorstelling, dat als sierobject of als gedenkteken aan de wand hangt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17632
Werk
Hoogte
5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
  • glazuur
    Dun, meestal glanzend deklaagje. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 20 november 2004
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
  • Marken
  • Utrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen