Datering

Mesheft

Mesheft van hout met snijwerk voorstellende 4 vrouwen.

Gedetailleerde beschrijving

Mesheft van hout met snijwerk voorstellende 4 vrouwen. Een van de vrouwen heeft in haar ene hand een anker vast en in de andere een vogel, een andere heeft een kind aan de hand en een baby aan de borst en een derde heeft iets wat op een muziekinstrument lijkt in haar handen. Wat de vierde vrouw in haar handen heeft is onduidelijk. Onderaan staat ingekerfd; NAUTACAAV. Er zit een barst in het heft en het beslag van ijzer om het mes vast te zetten zit los. Aan het heft zit het afgebroken mes van ijzer.

Identificatie
Titel
Mesheft
Objectnummer
004151
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • mes (snijgereedschap)
    Gebruiksvoorwerp bestaande uit een aan één zijde gescherpt lemmet in een heft, met of zonder punt. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17364
Werk
Breedte
3.5 cm
Lengte
17.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden