Vorige Boten bij de Vis 12 / 38872 Volgende
Datering

Spreitje

s Nachts wordt de bedstede beslapen, overdag wordt het als een pronkbed opgemaakt (statussymbool), met mooie sitsen gordijnen, een beddeplank overtrokken met sits, mooie bewerkte spreitjes, een babbekistje, een stoof en een stel opgestapelde prachtige kussens.; De spreitjes, aan weerszijden een lange wit linnen met daartussen een korter middenspreitje, hangen over de rand van het bed, met de versiering goed zichtbaar.; Het kruissteekwerk is bijna altijd zonder uitzondering zwart en over het algemeen is er steeds vastgehouden aan over- geleverde patronen. Deze zijn o.a. nagewerkt van oude merklappen. Bij de Marker vissersbevolking is het schip een steeds terugkerend motief, maar ook allerlei andere motieven kom je telkens weer tegen. Dit spreitje is gemaakt van wit linnen met een strook stop- snee- en witwerk. Boven het witwerk staat een levensboom in zwarte kruissteek met de initialen ’T P’ en het jaar ‘52’ (1852). Langs de rand staan enkele motieven en een ‘P’ plus een tweede, onduidelijke letter. De zwarte wol is tot lichtbruin verkleurd.

Wit linnen, een strook stop- snee- en wit- werk in wit, langs deze rand enkele motieven en initialen waarvan allen de P duidelijk is, daarboven in het centrum een levensboom met daarin TP 52, kruissteekwerk in zwarte wol verkleurd tot een heel licht goudachtig bruin.

Identificatie
Titel
Spreitje
Objectnummer
002990
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-171
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • sprei
  Term die voorheen werd gebruikt voor verschillende bedovertrekken, voornamelijk wanneer ze van katoen of van wol zijn geweven; vanaf het midden van de 19e eeuw werd de term doorgaans vervangen door 'spreien'. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
31.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 april 1951
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen