Datering
Maker onbekend

Spreitje met levensboom

's Nachts wordt de bedstede beslapen, overdag wordt het als een pronkbed opgemaakt (statussymbool), met mooie sitsen gordijnen, een beddeplank overtrokken met sits, mooie bewerkte spreitjes, een babbekistje, een stoof en een stel opgestapelde prachtige kussens.; De spreitjes, aan weerszijden een lange wit linnen met daartussen een korter middenspreitje, hangen over de rand van het bed, met de versiering goed zichtbaar. Het kruissteekwerk is bijna altijd zonder uitzondering zwart en over het algemeen is er steeds vastgehouden aan over- geleverde patronen. Deze zijn o.a. nagewerkt van oude merklappen. Bij de Marker vissersbevolking is het schip een steeds terugkerend motief, maar ook allerlei andere motieven kom je telkens weer tegen. Dit spreitje is gemaakt van wit linnen met een brede strook stop- snee- en witwerk. Boven het witwerk staat een levensboom in zwarte kruissteek, met daaronder de datering ‘ANNO 1922’. Vlak boven het witwerk staan aan beide kanten de initialen ’S P’ en ’T I’ in Friese letters, plus twee kannen en een vaas, met aan weerszijden een haan.

Wit linnen, aan onderzijde brede strook stop- snee- en witwerk, hierboven enkele motieven en de initialen S.P. en T.I in Friese letters, in het midden een levensboom met daaronder ANNO 1922, identiek spreitje als nr.5725.

Identificatie
Titel
Spreitje met levensboom
Objectnummer
005723
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • sprei
    Term die voorheen werd gebruikt voor verschillende bedovertrekken, voornamelijk wanneer ze van katoen of van wol zijn geweven; vanaf het midden van de 19e eeuw werd de term doorgaans vervangen door 'spreien'. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16324
Werk
Breedte
29.0 cm
Lengte
75.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 september 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen