Datering
Maker Willem Baudart

Slag op de Zuiderzee

Voorgesteld is de Slag op de Zuiderzee die plaatsvond op 11 oktober 1573.

Gedetailleerde beschrijving

Gezicht op de Zuiderzee, met duitstalig gedicht als onderschrift in vijf kolommen. Links boven op de horizon een stuk van de kust en een stad met erboven de benaming 'Enckhuysen'; en in de rechter onderhoek klein een paar huizen, met erbij de benaming 'Amstelreda'. Op het water een groot aantal oorlogsschepen die met elkaar in gevecht zijn. De twee schepen in het midden op de voorgrond hebben benamingen in de zeilen: links 'Princ en Admiraal' en rechts 'Admiral des Alba'.; Imp.: l.o.: 17.

Identificatie
Titel
Slag op de Zuiderzee
Objectnummer
007302
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16884
Over
Onderwerpen
 • Slag op de Zuiderzee
  De Slag op de Zuiderzee op 11 oktober 1573 was een treffen tussen de watergeuzen en een Spaanse vloot, dat werd gewonnen door de watergeuzen. (Wikipedia)De Slag op de Zuiderzee op 11 oktober 1573 was een treffen tussen de watergeuzen en een Spaanse vloot, dat werd gewonnen door de watergeuzen. (Wikipedia)
 • Oorlogsvaartuig
  A ship that is built and primarily intended for war.Een oorlogsschip, ook oorlogsbodem, wordt gebruikt voor de oorlogsvoering te water. (Wikipedia)
Werk
Breedte
28.5 cm
Hoogte
21.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Willem Baudart (vervaardiger)
 2. Frans Hogenberg (etser)
Datering
Materiaal
 • papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
 • inkt
  Een vloeibare stof die wordt gebruikt voor tekeningen of overtrektekeningen. Een ondoorzichtig, doorgaans zwart pigment wordt vermengd met een oplosmiddel, zoals water, om een vloeistof te verkrijgen die met een pen of inkt kan worden aangebracht. (Project Fotografie)A fluid medium used for drawings or tracings. An opaque, usually black, pigment is mixed with a vehicle such as water to produce a fluid which can be applied with a pen or brush. Through the end of the 19th century, ink was supplied dried in stick or block form which was ground and mixed with water as needed. At the beginning of this century prepared ink became popular. (Project Fotografie)Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • Kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 14 mei 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Zuiderzee
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –

Trefwoorden