Datering
Maker onbekend

Schort voor vrouw

In de winter droegen vrouwen tijdens het werk een zware, wollen boezel (schort) en na het werk een nette, wollen boezel. Het stikkie is meestal van blauwwit geruite katoen, dit wordt met een rood, groen of blauw breisel aan de boezel gezet. Voor bijzondere gelegenheden was het stikkie roodgeruit en werd het met een geel breisel aan de boezel gezet. Dit blauwwit gestreepte stikkie is gemaakt van vrij dikke katoen; het zogenaamde antieke mouwengoed. Aan het stikkie zit een rood, gehaakt tussenzetsel waaraan de eigenlijke boezel bevestigd heeft gezeten. Dit stikkie is gedragen op tweede paasdag met een lichtblauwe, wollen boezel.

Blauw-wit gestreept bovenstukje van vrij dikke katoen, antiek mouwengoed, aan beide zijden verbreed met dezelfde stof maar met donkerder kleur, hieraan rood haakje, tailleband en schortbanden van hetzelfde blauw-witte langet, twee linnen lussen, gedragen op 2e paasdag aan een lichtblauwe wollen boezel.

Identificatie
Titel
Schort voor vrouw
Objectnummer
002626
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • schort
  Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
 • vrouwenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
55 cm
Lengte
10 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 oktober 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden