Datering

Schort, kerkblauwtje of boezel voor een vrouw

's zomers, van Pinkster tot St. Maarten, wordt voor netjes een "kerkblauwtje" gedragen. De stof is van een metalliek glanzend, donkerblauwe indigo geverfde katoen. Niet voor het werk is deze boezel vaak fijn versierd en afgewerkt. De stikkies van het kerkblauwtje zijn altijd rood geruit en alleen in de rouw blauw. Bij bizondere gelegenheden krijg je een sierlijker uitgave, het z.g. "smaltje". Deze kan van wol zijn of het is een kerkblauwsmaltje. Een smaltje is 1 plooi smaller, wat verband houdt met de manier van opvouwen. Het opkreuken van de kerkblauwtjes gebeurt met bizondere zorg, waardoor zich een duidelijke horizontale en verticale plooiindeling aftekent bij het dragen. Is een kerkblauwtje eenmaal gewassen, verliezen ze hun glans en hun luister en worden gedragen bij minder officiele gelegenheden en eindigen als boezeltje bij het werk.

donkerblauwe indigogeverfde katoenenstof, wit met rood en blauw geruit bovenstukje, een rose tussenhaakje, bruin- wit langet in de taille, rechts in het geruite bovenstukje de initialen in geel met de kruissteek aan de binnenzijde, ogen voor schort- en achterbanden.

Identificatie
Titel
Schort, kerkblauwtje of boezel voor een vrouw
Objectnummer
012289
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14495
Werk
Breedte
40 cm
Lengte
76 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden