Datering
Maker Cornelis Pronk

De groote kerk te Hoorn 1726.

Gezicht op de Groote Kerk te Hoorn 1726

Gedetailleerde beschrijving

Gezicht op de Groote Kerk, schuin op de westzijde gezien. Rond de kerk zijn kleine huisjes aangebouwd. Voor de kerk staan vier mensen. Links is klein een huizenrij voorgesteld aan de straat waar de kerk aan ligt. Links op de achtergrond vaag nog enkele huizen en bomen. Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: C.P.d.; r.o.: H.S.f.; m.b.: 409.410. In: Het verheerlijkt Nederland of Kabinet van hedendaagsche gezigten, uitgegeven door Isaac Tirion (1745-1774)

Identificatie
Titel
De groote kerk te Hoorn 1726.
Objectnummer
001175
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • ets
  Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16064
Over
Onderwerpen
 • stads- en dorpsgezicht
  In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
Werk
Breedte
10.1 cm
Hoogte
15.1 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Cornelis Pronk (vervaardiger)
 2. Hendrik Spilman
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 december 1947
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Leiden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
tekenaar, pentekenaar, schilder

Cornelis Pronk

Amsterdam, 10 december 1691 – 28 september 1759
Lees meer
RKD

Trefwoorden