Datering
Maker onbekend

Broek

Voor de winter draagt men op Marken een zwarte of donkerblauwe serge bovenbroek, maar bij warme dagen wordt deze vervangen door een broek van dezelfde snit maar dan gemaakt van wit; rellinnen of ook wel katoen. Op het land dragen de mannen hun daagse kleren. Veelal laten ze dan hun bovenbroek en boezeroen uit en werken in hun streept molton onderbroek en streept onderbaadje of ze dragen de witte katoenen (graslinnen) broek.

Gedetailleerde beschrijving

Kinderbroek. Donkerblauwe wollen broek met voor een split, sluit met 2 knoopjes en knoopsgaten op de tailleband, bovenzijde hierin ruim ingeplooid, de broek bestaat 4 gelijke stukken, de karakteristieke snit doet dit kledingstuk wijd uitstaan tot z.g. "wangen", terwijl de pijpen zich zeer vernauwen tot onder de knie, kiellapjes (klink) in het kruis, in de zijnaden van blauwe katoen 2 steekzakken.

Identificatie
Titel
Broek
Objectnummer
003146
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • broek
  Kledingstuk met twee afzonderlijke pijpen voor beide benen. (ABR)
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
 • mannenkleding
  Kleding ontworpen voor of gedragen door mannen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
30 cm
Lengte
43 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 11 juni 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Marken
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden