Datering
Maker onbekend

Broek

Het model van de blauwe broek gedragen door vissers en venters, is gelijk aan het model van de pijenbroek, die gewoon door mannen gedragen wordt. De grondvorm van de broek is heel oud, het is nog hetzelfde model als dat van de zeemansbroek uit de 17e eeuw.; Zowel de pijenbroek, alswel de blauwe broek hebben een grote voorklep. De klep van de pijenbroek wordt vast gemaakt met grote zilveren knopen, de zgn. "klapstikken". Deze vertonen vaak een voorstelling van een ruiter te paard. Ze ontlenen hun herkomst aan oude; penningen en worden "paardrijders" genoemd. Ook worden er wel zilveren rijksdaalders gebruikt. De klep van de blauwe broek wordt gewoon gesloten met een stel zwarte knopen.

Gedetailleerde beschrijving

Onderdeel Volendams mannenpak; bestaande uit de nrs. 7240 t/m 7248; Van zwarte wol zg. pij, de pijpen zijn zeer wijd en sluiten van onderen niet om het been, de onderzijde is waarschijnlijk wegens stofgebrek voor de lengte omgezoomd met keperband, de tailleband bestaat uit twee delen, aan de achterzijde sluit deze met twee groene koordjes, aan de voorzijde sluiting met knoop en knoopsgat, over deze sluiting komt een sluiting met een klep die gedeeltelijk aan de voorpanden is geknipt, aan de rechterzijde onder de klep bevindt zich een steekzak, in de band en de klep zitten twee knoopsgaten waardoor de klep met twee "klapstukken" gesloten kan worden, de broek is zeer fijn geplooid in de tailleband gezet, de broek bevat twee steekzakken in de zijnaden.

Identificatie
Titel
Broek
Objectnummer
007242
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • broek
  Kledingstuk met twee afzonderlijke pijpen voor beide benen. (ABR)
 • kleding
  Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13231
Werk
Breedte
40 cm
Lengte
121 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend ()
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 maart 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Volendam
 • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden