Datering

Polsmouw

Onder het jurkje droegen de kinderen losse mouwen, de moffen. In de zomer waren dat witte mofjes, gebreid van fijne katoen, versierd met open motiefjes en ingebreide kraaltjes. In de winter waren de mofjes meestal paars, helderblauw of marineblauw van kleur, versierd met witte kraaltjes. De grote kinderen die al naar school gingen, hadden nooit witte mofjes aan daar deze te gauw vuil werden. Zolang de mofjes nieuw waren werden ze gebruikt voor de zondag, werden ze wat lelijker dan mochten ze daags gedragen worden.

Van witte breikatoen gebreide polsmouwtjes, zowel de strook langs de pols als verder het gehele mouwtje versierd met rode, gele, groene en blauwe kraaltjes, gedragen door een meisje in de zomer.

Identificatie
Titel
Polsmouw
Objectnummer
005156
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • mof
    Kokervormige bedekkingen voor de handen die vaak aan beide uiteinden open zijn en die ter verwarming gedragen worden.
  • kinderkleding
    Clothing designed for or worn by children; often used in commercial contexts. (AAT)Kleding ontworpen voor of gedragen door kinderen; vaak gebruikt in commerciële contexten. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14902
Werk
Breedte
9.0 cm
Lengte
26.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Breien
    Het vormen en verbinden van lussen door middel van naalden of haakjes volgens een voorgeschreven manier of patroon, machinaal of met de hand; meestal gebruikt voor textiel en kleding. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 juni 1955
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Huizen
  • Huizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden