Vorige 2 / 19 Volgende
Datering
Vervaardiger Peter Dorleijn

Wieringer aken aan de kor

Drie aken uit Wieringen aan de kor op volle zee met klein zeil. Opschriften/merken: r.o. in pen in zwart: C. Petrus fecit '75; l.o. in pen in zwart: Wieringer aken aan de kor.

Identificatie
Titel
Wieringer aken aan de kor
Objectnummer
009433 /d
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14832
Over
Trefwoorden
 • Wieringer aak
  Nederlands platboomd vissersvaartuig voor de visserij op de Wadden en rond Wieringen vooral op platvis schelpen en wier. Het type werd in de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkeld en gebouwd te Hindelopen, Makkum en Workum. De Wieringer aak is verwant aan de Lemmeraak, maar is korter en breder en heeft een lagere kop en een breder boeisel. De voorsteven is gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. Het schip voerde smalle zwaarden. (aatned.nl)
 • visserijvaartuig
  Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
32.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Peter Dorleijn (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 12 mei 1976
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
tekenaar, aquarellist, auteur, historicus

Peter Dorleijn

Utrecht, 7 maart 1937
Lees meer
RKD

Trefwoorden