Datering
Vervaardiger Johan Hendrik van Mastenbroek

Wiermaaien te Breezand

Een Wieringeraak wordt geladen met gemaaid wier of zeegras. Gedroogd zeegras werd als isolatiemiddel en als vulling voor matrassen gebruikt. Op de achtergrond is de Afsluitdijk in wording zichtbaar.

Op de voorgrond enigszins rechts van het midden ligt een vissersschip waarop drie mannen bezig zijn met het binnenhalen van wier. Het schip ligt in een inham: links en links onder is de oever te zien, in het midden over de hele breedte loopt een dijkje. Opschriften/merken: l.o. in zwart krijt: 27 Aug 1931 / J H van Mastenbroek.

Identificatie
Titel
Wiermaaien te Breezand
Objectnummer
001481
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11323
Over
Trefwoorden
 • wiermaaierij
 • Wieringer aak
  Ontwikkeld en gebouwd te Hindelopen, Makkum en Workum. De Wieringer aak is verwant aan de Lemmeraak, maar is korter en breder en heeft een lagere kop en een breder boeisel. De voorsteven is gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. Het schip voerde smalle zwaarden. (aatned.nl)
Werk
Breedte
32.7 cm
Hoogte
20.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Johan Hendrik van Mastenbroek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • krijt (materiaal)
  Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 1 januari 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Breezand
 • Afsluitdijk

, –

Trefwoorden