Datering
Maker Rijkswerf Enkhuizen

Enkhuizer Ton / Boei

Omstreeks 1800 hadden de Enkhuizer tonnen of boeien een goede naam in het buitenland. Zo kopieerde de Duitse stad Emden dit Enkhuizer model. Tonnen werden gebruikt om de vaarwegen aan te geven. Het Rijksmuseum en Zeeuws Museum hebben soortgelijke schaalmodellen van boeien in de collectie. Zie referenties.

Gedetailleerde beschrijving

Model van een ton, van gekuipt hout. Kegelvormige stompe ton, een z.g. Enkhuizer zeeton, met 11 ijzeren banden en een top en bodemband. De zijkanten van de ton worden verstevigd door twee houten balkjes met ijzerbeslag. De bovenzijde van de ton is voorzien van een balkenkruis. In de bodem twee ingeslagen merken: 8-hoek met twee gekruisde ankers. Aan de onderzijde van de ton ontbreekt het oog voor de ankersteen. Ook het hijsoog ontbreekt.

Identificatie
Titel
Enkhuizer Ton / Boei
Objectnummer
004145
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • boei (plaatsbepaling)
    Een boei is een drijvend lichaam met grote variatie aan vormen en doeleinden. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14642
Over
Onderwerpen
  • Bebakening
    Bewegwijzering van het vaarwater door vaste voorwerpen; de voor het vaarwater nodige bakens.
Werk
Hoogte
25.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Rijkswerf Enkhuizen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
overdracht 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden